Yurtdışı Okullar ile Öğrenci Değişim Programları

ogrenci-degisim-programlariYurtdışı İlköğretim Okulları ve Liseler ile Öğrenci Değişim Programları, İlköğretim İkinci Kademe ve Lise düzeyinde gerçekleşmektedir. Buna göre bu programa ilk kez katılacak öğrenciler 15 – 30 gün aralığında değişen süreler ile Avrupa/Amerika okulları ile öğrenci değişimine katılacaktır.

Aslında dünya genelinde en az bir dönem veya bir akademik yıl olarak gerçekleşen Öğrenci Değişim Programlarımızda öğrenci, gittiği okulda bir dönem veya bir akademik yıl kalmakta ve Türkiye'ye döndüğünde, bu program Türkiye'deki okulunun müfredatı kapsamında sayılmaktadır.

Başka bir deyişle yurtdışındaki okulda alınan eğitim, Türkiye'deki okul tarafından kabul edilmektedir. Bunun temel nedeni, öğrencinin yurtdışındaki okulda, o esnada Türkiye'deki okulunda verilen zorunlu dersleri alması;  ilaveten, gittiği ülkenin müfredatına özgü dersleri de alıyor olmasıdır. Ayrıca eğer bu değişim Lise son sınıfta yapılıyor ise ve öğrenci Lise diplomasını gittiği okuldan alıyor ise, o ülkenin üniversitelerine de başvurabilir, hatta böylece kabul şansını da artırmış olur.

Bu programlar, dünya genelinde 15 - 18 yaş grubu ağırlıklı uygulanmaktadır. Ancak İlköğretim İkinci kademe öğrencileri için Öğrenci Değişim Programının doğal olarak kısa süreli olması gerekmektedir.

Bu süre zarfında bir İlköğretim İkinci Kademe öğrencisinin kazanımı, ders saydırma veya son sınıftan mezun olma gibi Lise öğrencileri için geçerli uygulamalar yerine gittiği okulda uluslararası ortamı yaşaması, gittiği süre boyunca bir yandan eğitimine devam ederken bir yandan da ülkenin kültürünü öğrenmesi, kısacası yabancı bir ülke ve kültür ile belki ilk kez tanışmasıdır. Diğer yandan, Türkiye'deki okulundan "bir akademik yıl resmi Öğrenci Değişim Programı" dışında daha fazla uzak kalması uygun ve mümkün olmayacağından, kısa süreli değişim programı hem zorunlu hem de ideal olandır.

En önemli konulardan biri olan konaklama açısından, öğrenciler program süresince gittikleri okulun sunduğu alternatiflere göre konaklamaktadır. Eğer okul "boarding school" olarak adlandırılan yatılı okul ise, öğrenci de okulun yurdunda diğer öğrenciler ile birlikte konaklamaktadır. Eğer okul "day school" olarak adlandırılan gündüz eğitimli bir okul ise, o zaman okul tarafından belirlenen "aile" yanında kalmaktadır. Kalınan süre boyunca öğrencinin tüm yemek, banyo, çamaşır vb. kişisel ihtiyaçları okul yurdu veya aile tarafından karşılanmakta, yine sosyal faaliyetler, çevre gezileri gibi kültürel etkinlikler de okulun kendisi veya aile tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Bu arada, Eğitimde Yurtdışı Açılım olarak Öğrenci Değişim Programları politikamız, çok sayıda öğrenciyi grup halinde değişim programlarına göndermek yerine bu programı sınırlı sayıda öğrenciye bireysel olarak sunmaktır. Böylece bir yandan öğrencilerimiz için daha kaliteli okullar ile çalışmak mümkün olmakta, diğer yandan öğrencilerimizi farklı okullara yönlendirmemiz sebebiyle okullarında hemen hemen hiç Türk öğrenci bulunmamaktadır.

Öğrenci Değişim Programlarımızın partner okullarının yer aldığı ülke alternatiflerimiz arasında Avrupa ölçeğinde İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya ve Amerika ölçeğinde hemen hemen tüm eyaletler bulunmaktadır. Avrupa ölçeğinde, aileler tarafından genelde İngiliz okulları tercih edilmektedir. Bunun en önemli nedeni, İngiltere'nin doğal olarak öğrencinin İngilizce kullanımına yönelik Avrupa'da tek ülke olarak algılanmasıdır.

Ancak kimi zaman uygun partner okul, özellikle anadili İngilizce olmayan bir ülkeden olabilmektedir. Bu durumda, " IB, IGCSE gibi uluslararası müfredat kapsamında" aslen İngilizce eğitim veren okullar tercih edilmektedir. Böylece İngiltere dışındaki Avrupa ülkelerinde de İngilizce kullanımını destekleyen alternatifler oluşmaktadır.

Öğrenci Değişim Programları için en geç başvuru tarihi, programdan 75 gün öncesidir. Başka bir deyişle, program için harekete geçilmesi durumunda, en erken 75 gün veya sonrası için öğrenci değişimi yapılabilir.

Öğrenci Değişim Programlarının işleyişi

İlk etapta aşağıda belirtilen gerekli başvuru şartlarının yerine gelmesi gerekmektedir :
1) Öğrenci ile yazılı ve sözlü mülakat,
2) Son üç yılın ders notları, (en az % 65 başarı ortalaması)
3) Aileden yazılı muvafakat, (ayrı da olsalar hem anne hem babadan muvafakat gerekmektedir, ancak bir ebeveynin vefat etmiş olması durumunda tek ebeveynden alınır)
4) Öğrencinin okulunun müdürlüğünden muvafakatname ile birlikte öğretmenlerinden bir adet akademik, bir adet kişisel referans mektubu,
5) Tam teşekküllü bir hastaneden alınacak heyet sağlık raporu ve bulaşıcı hastalık tahlil sonuçları,
6) Vize başvurusu için öğrenci adına pasaport ve gerekli evrakların temini

Bir sonraki aşamada, yukarıdaki kriterlere uygun öğrencilerimiz için partner okullarımızdan gelen kabuller veli ile paylaşılır ve en uygun alternatif üzerinde birlikte karar verildikten sonra :
1) Gerekli konaklama organizasyonu,
2) Okul, konaklama, transfer organizasyonu ve sosyal programlar hakkında öğrencinin kendi ailesine önceden bilgi verilerek onay alınması,
3) Öğrenci adına vize başvurusu ve işlemleri, kişisel başvurularda bizzat Konsolosluk eşliği ve vize alımı,
4) Küçük yaş öğrenciler için özel "asistans" destekli ulaşım düzenlemeleri, (Gidilen ülke gümrüğünden hostesler eşliğinde geçmesi dahil)
5) Havaalanı karşılaması ve konaklayacağı okul yurduna veya aileye transferi,
6) Aile yanında kalınacaksa aile ile önceden internet üzerinden tanışma imkanı sağlanması,
7) Okul ve/veya aile ile kalınan süre boyunca düzenli iletişim kurulması ve öğrencinin kendi ailesine bilgi verilmesi,
8) Program bitiminde okul tarafından düzenlenecek "kişisel ve akademik rapor"un öğrencinin kendi ailesi ile paylaşılması

Eğitimde Yurtdışı Açılım sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir.

Telif Hakkı © 2011 Eğitimde Yurtdışı Açılım. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu sitede yer alan bilgi ve materyaller izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz.