CEFR Seviye Tanımlarına Geçiş

CEFR_645_pxl

CEFR - Common European Framework of Reference for Languages, yabancı dil eğitimi için Avrupa Konseyi tarafından tavsiye edilmiş olan ve dil seviye tanımlarını içeren temel ilkeler bütünüdür.

Avrupa’da ilk kez 1991 yılında İsviçre’de “Avrupa Birliği’nde Dil Eğitimi” adıyla temeli atılan CEFR projesi, 2001 yılında Avrupa Konseyi’nin tavsiye kararı ile yürürlüğe girmiştir.

Buna göre Avrupa Birliği sınırları içinde birlik üyesi olan ve üye adayı ülkelerdeki dil eğitimi, tüm ülkelerin dillerinde geçerli olmak üzere belirli seviye gelişim ölçeğinde gerçekleşmeye başlamıştır. Bu uygulamanın iki temel amacı vardır. İlki, öncelikle eğitimi alan, eğitimi veren ve eğitimin seviyeleri açısından "common understanding - ortak anlayış" yaratmaktır. İkincisi ise eğitimi alan tarafın "self-assessment - öz değerlendirme" yapabilmesini sağlamaktır. Böylece dil eğitimi alan ve veren taraflar arasında "şeffaf, tanımları ortak ve öz değerlendirmesi mümkün olan" bir dil seviyeleri çatısı oluşturulmuştur. Yukarıdaki tabloda CEFR dil seviyeleri, dil eğitimindeki beş yeti bazında  (daha önce dört iken sözlü iletişim ikiye ayrılarak toplam dil yetileri beşe çıkmıştır) detaylı olarak tanımlanmıştır. (Görsel tasarımı : Eğitimde Yurtdışı Açılım. Görseli pdf dosyası olarak indirmek için sayfanın en altındaki linke tıklayınız)

CEFR, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Avrupa genelinde ilköğretim okulları ve liseler, üniversiteler, dil okulları ve diğer eğitim öğretim kurumları tarafından uygulanmaya başlamıştır. Doğal olarak dil eğitiminde kullanılan kitap, sınav gibi tüm materyal ve araçlar da, kısa zaman içinde CEFR ile uyumlu hale gelmiştir.

Bugün gelinen noktada ise, CEFR projesinin bir sonraki aşamasına geçilmiş ve Avrupa kıtası genelinde dil eğitimi alan bir kişinin, Avrupa eğitim öğretim kurumları, okulları, üniversiteleri, işyerleri ve üniversiteleri arasında ortak tanım olarak kabul edilmesini sağlayan belki de en önemli araç olan "Europass" uygulamasına geçilmiştir. Dil dosyasının bir bileşeni olan Europass sayesinde ülkeler arasında dil eğitiminin ortak tanımlar ile verildiğini belgeleyen bir araç oluşturulmuştur.

Eğitimde Yurtdışı Açılım, söz konusu seviye tanımlarının kullanılabilmesi için dil zümrelerine eğitim ve seminerler verilmesi; bu tanımların kurum müfredatına adaptasyonu; tanımlara uygun kitap seçimi, öğrencilere Europass düzenlenmesi gibi konularda okullara danışmanlık yapmaktadır. Bu konuda Eğitimde Yurtdışı Açılım'ın danışmanlık kadrosunda yer alan kişiler arasında Türkiye'de ilk kez CEFR dil seviye tanımlarını uygulama ve Dil Pasaportu düzenleme deneyimine sahip deneyimli eğitimciler bulunmaktadır.
İndir / Download:
Telif Hakkı © 2011 Eğitimde Yurtdışı Açılım. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu sitede yer alan bilgi ve materyaller izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz.