CEFR, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Avrupa genelinde ilköğretim okulları ve liseler, üniversiteler, dil okulları ve diğer eğitim öğretim kurumları tarafından uygulanmaya başlamıştır. Doğal olarak dil eğitiminde kullanılan kitap, sınav gibi tüm materyal ve araçlar da, kısa zaman içinde CEFR ile uyumlu hale gelmiştir.
Bugün gelinen noktada ise, CEFR projesinin bir sonraki aşamasına geçilmiş ve Avrupa kıtası genelinde dil eğitimi alan bir kişinin, Avrupa eğitim öğretim kurumları, okulları, üniversiteleri, işyerleri ve üniversiteleri arasında ortak tanım olarak kabul edilmesini sağlayan belki de en önemli araç olan "Europass" uygulamasına geçilmiştir. Dil dosyasının bir bileşeni olan Europass sayesinde ülkeler arasında dil eğitiminin ortak tanımlar ile verildiğini belgeleyen bir araç oluşturulmuştur.
Eğitimde Yurtdışı Açılım, söz konusu seviye tanımlarının kullanılabilmesi için dil zümrelerine eğitim ve seminerler verilmesi; bu tanımların kurum müfredatına adaptasyonu; tanımlara uygun kitap seçimi, öğrencilere Europass düzenlenmesi gibi konularda okullara danışmanlık yapmaktadır. Bu konuda Eğitimde Yurtdışı Açılım'ın danışmanlık kadrosunda yer alan kişiler arasında Türkiye'de ilk kez CEFR dil seviye tanımlarını uygulama ve Dil Pasaportu düzenleme deneyimine sahip deneyimli eğitimciler bulunmaktadır.